Georganiseerde activiteiten overzicht 2023

 • Datum: 16-06-2023

31 mei 2023, locatie Theater De Beun

 • Het Atelier: Portret van Hella

Een Q&A van Hella en Freek de Jonge na afloop van de film.

Gedurende tachtig minuten krijgen we een beeld hoe ze keer op keer het elan vond om teleurstelling en kwetsuren te overwinnen en om te buigen naar het scheppen van een indrukwekkend gevarieerd oeuvre. Tijdens de lockdowns trok Hella zich terug in haar atelier om een oude liefde op te pakken: het schilderen.

Freek de Jonge heeft er een verhaal uit gedestilleerd en samen met Hella de opnames vormgegeven.

 

15 april 2023, locatie Theater De Beun Heiloo

 • So Long Cohen

‘So long Cohen’ is een theaterconcert met de mooiste liedjes, teksten en uitspraken van Leonard Cohen.

Ernest Beuving zingt en zoekt Leonard Cohen in deze ontdekkingsreis. Ook laat hij, via zijn imitaties/ persiflages, markante tafelgastheren aanschuiven om mee te zoeken (van Maarten van Rossem tot Bob Dylan).

Kortom: een avond heerlijke Leonard Cohen-muziek en -beleving, met veel humor, ontroering en poëzie:

’there is a crack in everything,

that’s how the light gets in’

(Leonard Cohen)

 


12 maart 2023, locatie Bibliotheek Heiloo

 • Literaire ontmoeting met Tommy Wieringa

Naar aanleiding van de Boekenweek 2023 organiseert De Culturele Salon in Bibliotheek Heiloo een middag met Tommy Wieringa.

Tommy Wieringa is naast een veelgeprezen auteur een begenadigd verteller. Daarnaast is hij essayist en columnist voor NRC Handelsblad, waar hij wekelijks maatschappelijke kwesties vlijmscherp aan de kaak stelt.

Het werk van Tommy Wieringa wordt wereldwijd vertaald, onder meer in het Hebreeuws, Koreaans, Frans, Duits en Engels. Caesarion (2009) kwam op de shortlist van de prestigieuze International IMPAC Dublin Literary Award 2013 en werd in de buitenlandse pers geprezen.

In 2012 verscheen zijn roman Dit zijn de namen, die werd bekroond met de Libris Literatuurprijs en de publieksprijs van de Gouden Boekenuil 2013. Tommy Wieringa schreef voor de Boekenweek 2014 het Boekenweekgeschenk, getiteld Een mooie jonge vrouw.

Georganiseerde activiteiten overzicht 2022

 • Datum: 31-12-2022

17 december en 21 december 2022, locatie Theater de Beun

 • De Ster in Jou

Een eigentijds kerstverhaal met een lach en een traan, omlijst met bekende popliedjes.

De zwangere Maria leert Jozef kennen op een treinstation terwijl ze beide vluchten voor de oorlog in hun land. Dat is het begin van dit mooie, ontroerende en moderne kerstverhaal, gebracht door de acteurs van Vrij Zijn Theater en de zangers van Popkoor Spot-On!

Dit muziektheater is ontstaan uit de unieke samenwerking tussen Popkoor Spot-On! en regisseur Anderson Farah. Zij hebben zich laten inspireren door de The Passion, de muzikale paasvertelling, maar gekozen voor een moderne en actuele versie van het kerstverhaal. Door de combinatie van mooie, herkenbare liedjes en toegankelijke scènes raken én vermaken ze de toeschouwer.

 

20 november 2022, locatie Witte Kerk Heiloo

 • Ontmoeting met Özcan Akyol

Ontmoet Özcan Akyol, beter bekend als Eus. De schrijver, columnist én programmamaker vertelt over zijn werk.

Özcan Akyol staat bekend om zijn nuchtere analyses en directe taal. Zijn boeken geven een pakkend beeld van de hedendaagse cultuur en samenleving. Hij is een stoere, oprechte schrijver en zijn boeken worden ook door jongeren graag gelezen. Het belooft een intrigerende middag te worden.

Naast schrijver is Akyol columnist voor onder andere het Algemeen Dagblad, VARAgids en Helden.

Daarnaast publiceert hij van tijd tot tijd in literair voetbalblad Hard gras.

Akyol is ook televisiepresentator (de succesvolle documentaire reeks over Turkije ‘De Neven van Eus’, De Geknipte Gast, Sterren op het Doek) en hij heeft een eigen radioprogramma op NPO Radio1 (Onze man in Deventer).

 

18 september 2022, locatie Witte Kerk Heiloo

 • Bekende Nederlandse liedjes van Annie M.G. Schmidt in een Frans jasje!

In de loop der jaren vertaalde acteur Wil van der Meer in samenwerking met Muriel Mioulet en Frank de Kaey een aantal klassiekers uit het oeuvre van Annie M.G. Schmidt in het Frans.

Aan de hand van deze liedjes en verhalen vertelt Van der Meer, in een intiem programma, over de bijeenkomsten op de legendarische zaterdagen, waar meer dan twaalf jaar lang een toneelstuk voorgelezen en gesproken werd aan Annie M.G. Schmidt, maar ook over zomers die hij doorbracht op het landgoed van haar in Zuid Frankrijk. Zijn landing in de Amsterdamse theaterwereld vanuit een provinciale slagersfamilie, komt ook ter sprake.

Met liedjes en zijn eigen verhaal, legt Wil van der Meer aan Annie M.G. de 21e eeuw uit.

Georganiseerde activiteiten overzicht 2021

 • Datum: 31-12-2021
 • 14 november 2021 (geannuleerd)

Het Cultuur Landschap aan de Westrand van Heiloo

De Historische Vereniging Heiloo verzorgt op zondag 14 november een programma op het gebied van Cultuur Historie.

Dhr. Jaap de Graaf zal de presentatie verzorgen. Het betreft een lezing over het Cultuur Landschap aan de Westrand van Heiloo. Hoe dat zich in duizenden jaren heeft ontwikkeld; daarvan zijn er nog sporen zichtbaar. Bij de voorbereiding van het boek: “Het Malevoort en het Baafjespolderdijkje”, heeft Jaap de Graaf vastgesteld dat er sinds de 15e eeuw (op een oude kaart zichtbaar) het Baafjespolderdijkje al bestond. Dit dijkje is ook nu nog te zien en verdient het om als Cultuur Historisch element bewaard te blijven. Zo zijn er meer elementen te benoemen.

Jaap de Graaf heeft bij de voorbereiding van zijn boek ook gebruik gemaakt van ooggetuigen. Mensen die het verhaal nog kennen van voor de grote stedelijke uitbreiding aan de westkant van Heiloo. Dat maakt het verhaal levendig maar is tevens belangrijke kennis voor het nageslacht. Tijdens deze middag zullen ook drone beelden worden vertoond.

 • 3 oktober 2021

Literair concert van Toon Tellegen en musici ‘Hemels en Vergeefs’

Toon Tellegen (voordracht), Corrie van Binsbergen (gitaar) en Albert van Veenendaal (vleugel) geven een Literair concert op zondag 3 oktober, 15.00 uur in de Witte Kerk te Heiloo.

Toon Tellegen (Brielle, 1941) is dichter, kinderboekenschrijver én schrijver van proza en toneel voor volwassenen. In ‘Hemels en Vergeefs’ staat de poëzie van Toon Tellegen centraal.

Sinds 2003 werkt Toon Tellegen samen met gitariste/componiste Corrie van Binsbergen in door haar geformeerde ensembles. Met de succesvolle programma’s rond Toon’s dierenverhalen door Toon Tellegen & het Wisselend Toonkwintet heeft de groep naam gemaakt bij de Nederlandse en Vlaamse theaters en het Nederlandstalig publiek.

 • 9 mei 2021

Italiaanse film & muziek Tutto Cinema

Op zondag 16 mei vanaf 15.00 uur neemt Claudia Canetoli (filmwetenschapper) u mee in de geschiedenis van de film met speciale aandacht voor de Italiaanse (stille) film en de versterkende rol van filmmuziek. Zangeres Pien Straesser en pianiste Doroté Crijns verzorgen het muzikale deel van de middag. Beide zijn docent aan de Muziek- en Dansschool Heiloo en hebben diverse projecten begeleid op het gebied van filmmuziek. Deze lezing wordt online uitgezonden vanuit De Witte Kerk en is gratis vanuit uw huiskamer te bekijken en beluisteren.

 • 7 maart 2021

Eerste Culturele Salon in Heiloo met Jan Brokken en musici

Op uitnodiging van de Culturele Salon en naar aanleiding van zijn boek Stedevaart brengen Jan Brokken (tekst), Tobias Borsboom (piano) en Peter Vigh (alt- en sopraansaxofoon) op zondagmiddag 7 maart hun wervelende, vijf kwartier durende programma Parade, het Parijs van Erik Satie in de Witte Kerk in Heiloo.

Deze middag is de primeur van de nieuw opgerichte Culturele Salon. Vanwege de coronamaatregelen is dit optreden via streaming vanaf 15.00 uur vanuit uw huiskamer live te bekijken.

Eerste Culturele Salon groot succes

Wat een feest was deze salon; prachtige muziek en heerlijke tekst van Jan Brokken! Complimenten!" en Hartelijk dank, we hebben genoten. We waren echt even "uit". 

Dit waren terugkoppelingen die de organisatie ontving na de eerste editie van De Culturele Salon.

 

De organisatie (Bibliotheek Heiloo, Muziek- en Dansschool Heiloo en De Witte Kerk) kijkt tevreden terug op een prachtige voorstelling vanuit De Witte Kerk.  Dankzij de professionele inzet van de technische staf van De Beun, is het online streamen gelukt en waren beeld en geluid overwegend goed zoals blijkt uit de reacties die de organisatie mocht ontvangen.