Archief eerder georganiseerde activiteiten

  • Datum: 11-08-2022 18:39
  • Locatie: Witte Kerk Heiloo

  • 7 maart 2021

Eerste Culturele Salon in Heiloo met Jan Brokken en musici

Op uitnodiging van de Culturele Salon en naar aanleiding van zijn boek Stedevaart brengen Jan Brokken (tekst), Tobias Borsboom (piano) en Peter Vigh (alt- en sopraansaxofoon) op zondagmiddag 7 maart hun wervelende, vijf kwartier durende programma Parade, het Parijs van Erik Satie in de Witte Kerk in Heiloo.

Deze middag is de primeur van de nieuw opgerichte Culturele Salon. Vanwege de coronamaatregelen is dit optreden via streaming vanaf 15.00 uur vanuit uw huiskamer live te bekijken.

Eerste Culturele Salon groot succes

Wat een feest was deze salon; prachtige muziek en heerlijke tekst van Jan Brokken! Complimenten!" en Hartelijk dank, we hebben genoten. We waren echt even "uit". 

Dit waren terugkoppelingen die de organisatie ontving na de eerste editie van De Culturele Salon.

 

De organisatie (Bibliotheek Heiloo, Muziek- en Dansschool Heiloo en De Witte Kerk) kijkt tevreden terug op een prachtige voorstelling vanuit De Witte Kerk.  Dankzij de professionele inzet van de technische staf van De Beun, is het online streamen gelukt en waren beeld en geluid overwegend goed zoals blijkt uit de reacties die de organisatie mocht ontvangen.

  • 11 april 2021

Online interview met Annejet van der Zijl

Op uitnodiging van de Culturele Salon komt Annejet van der Zijl op zondagmiddag 11 april naar de Witte Kerk in Heiloo.

Vanwege de coronamaatregelen is dit optreden via streaming vanaf 15.00 uur vanuit uw huiskamer live te bekijken.

Auteur Annejet van der Zijl zal worden geïnterviewd door Ivan Borghstijn en vertellen over haar werk, ook zal haar recente verhuizing naar Egmond/Bergen en haar grote liefde voor deze streek aan bod komen.

  • 9 mei 2021

Italiaanse film & muziek Tutto Cinema

Op zondag 16 mei vanaf 15.00 uur neemt Claudia Canetoli (filmwetenschapper) u mee in de geschiedenis van de film met speciale aandacht voor de Italiaanse (stille) film en de versterkende rol van filmmuziek. Zangeres Pien Straesser en pianiste Doroté Crijns verzorgen het muzikale deel van de middag. Beide zijn docent aan de Muziek- en Dansschool Heiloo en hebben diverse projecten begeleid op het gebied van filmmuziek. Deze lezing wordt online uitgezonden vanuit De Witte Kerk en is gratis vanuit uw huiskamer te bekijken en beluisteren.

  • 3 oktober 2021

Literair concert van Toon Tellegen en musici ‘Hemels en Vergeefs’

Toon Tellegen (voordracht), Corrie van Binsbergen (gitaar) en Albert van Veenendaal (vleugel) geven een Literair concert op zondag 3 oktober, 15.00 uur in de Witte Kerk te Heiloo.

Toon Tellegen (Brielle, 1941) is dichter, kinderboekenschrijver én schrijver van proza en toneel voor volwassenen. In ‘Hemels en Vergeefs’ staat de poëzie van Toon Tellegen centraal.

Sinds 2003 werkt Toon Tellegen samen met gitariste/componiste Corrie van Binsbergen in door haar geformeerde ensembles. Met de succesvolle programma’s rond Toon’s dierenverhalen door Toon Tellegen & het Wisselend Toonkwintet heeft de groep naam gemaakt bij de Nederlandse en Vlaamse theaters en het Nederlandstalig publiek.

  • 14 november 2021 (geannuleerd)

Het Cultuur Landschap aan de Westrand van Heiloo

De Historische Vereniging Heiloo verzorgt op zondag 14 november een programma op het gebied van Cultuur Historie.

Dhr. Jaap de Graaf zal de presentatie verzorgen. Het betreft een lezing over het Cultuur Landschap aan de Westrand van Heiloo. Hoe dat zich in duizenden jaren heeft ontwikkeld; daarvan zijn er nog sporen zichtbaar. Bij de voorbereiding van het boek: “Het Malevoort en het Baafjespolderdijkje”, heeft Jaap de Graaf vastgesteld dat er sinds de 15e eeuw (op een oude kaart zichtbaar) het Baafjespolderdijkje al bestond. Dit dijkje is ook nu nog te zien en verdient het om als Cultuur Historisch element bewaard te blijven. Zo zijn er meer elementen te benoemen.

Jaap de Graaf heeft bij de voorbereiding van zijn boek ook gebruik gemaakt van ooggetuigen. Mensen die het verhaal nog kennen van voor de grote stedelijke uitbreiding aan de westkant van Heiloo. Dat maakt het verhaal levendig maar is tevens belangrijke kennis voor het nageslacht. Tijdens deze middag zullen ook drone beelden worden vertoond.

Bekende Nederlandse liedjes van Annie M.G. Schmidt in een Frans jasje!

Op uitnodiging van De Culturele Salon verzorgt acteur Wil van der Meer op zondag 18 september een muzikaal programma in de Witte Kerk te Heiloo.

In de loop der jaren vertaalde acteur Wil van der Meer in samenwerking met Muriel Mioulet en Frank de Kaey een aantal klassiekers uit het oeuvre van Annie M.G. Schmidt in het Frans.

Aan de hand van deze liedjes en verhalen vertelt Van der Meer, in een intiem programma, over de bijeenkomsten op de legendarische zaterdagen, waar meer dan twaalf jaar lang een toneelstuk voorgelezen en gesproken werd aan Annie M.G. Schmidt, maar ook over zomers die hij doorbracht op het landgoed van haar in Zuid Frankrijk. Zijn landing in de Amsterdamse theaterwereld vanuit een provinciale slagersfamilie, komt ook ter sprake.

Met liedjes en zijn eigen verhaal, legt Wil van der Meer aan Annie M.G. de 21e eeuw uit.

(Tekst: Annie MG Schmidt/Muziek: Harry Bannink en Cor Lemaire/ Vertaling: Muriel Mioulet, Frank de Kaey en Wil van der Meer/Zang & Samenstelling: Wil van der Meer/ Piano: Hilmar Leujes)

Datum: zondag 18 september
Aanvang: 15.00 uur, de zaal is open vanaf 14.30 uur

 De Culturele Salon is een initiatief van de samenwerkingspartners Bibliotheek Heiloo, Muziek- en Dansschool Heiloo, Theater de Beun en de Witte Kerk Heiloo.

Ontmoeting met Özcan Akyol

Ontmoet Özcan Akyol, beter bekend als Eus. De schrijver, columnist én programmamaker vertelt over zijn werk.
Özcan Akyol staat bekend om zijn nuchtere analyses en directe taal. Zijn boeken geven een pakkend beeld van de hedendaagse cultuur en samenleving. Hij is een stoere, oprechte schrijver en zijn boeken worden ook door jongeren graag gelezen. Het belooft een intrigerende middag te worden.

Zijn boeken
Schrijver en columnist Özcan Akyol debuteerde in 2012 met de semi-autobiografisch schelmenroman Eus. Het boek gaat over een Turks-Nederlandse jongen die opgroeit in de ‘onderklasse’ van Deventer, een milieu waaraan hij zich probeert te ontworstelen. Van Eus werden binnen een week 10.000 exemplaren verkocht en al snel volgde de verkoop van de filmrechten. 

Begin 2016 verscheen zijn tweede roman Turis of Toerist. In dit boek gaat de hoofdpersoon op zoek naar het vermeende dubbelleven van zijn vader om het huwelijk van zijn ouders op te breken. Turis kent net als Eus autobiografische elementen. Het boek betekende de definitieve doorbraak van de auteur in de literaire wereld. Want ook Turis stond wekenlang in de bestsellerlijsten en kreeg veel lof. 

In 2020 schreef Özcan Akyol het pamfletische Boekenweekessay Generaal zonder leger. Het boek zorgde voor een enorme rel, omdat het misstanden in de literaire wereld aan de kaak stelde, in de breedste zin van het woord. Een aantal boekhandelaren wilde het boek zelfs uit de handel laten halen.

Over Özcan Akyol
Naast schrijver is Akyol columnist voor onder andere het Algemeen Dagblad, VARAgids en Helden.
Daarnaast publiceert hij van tijd tot tijd in literair voetbalblad Hard gras.

Eus, zoals hij in de volksmond wordt genoemd, is ook bekend vanwege zijn bloemlezing van het werk van Levi Weemoedt. Deze selectie werd een ongekende bestseller in Nederland.  

Akyol is ook televisiepresentator (de succesvolle documentaire reeks over Turkije ‘De Neven van Eus’, De Geknipte Gast, Sterren op het Doek) en hij heeft een eigen radioprogramma op NPO Radio1 (Onze man in Deventer). 

De Culturele Salon is een initiatief van de samenwerkingspartners Bibliotheek Heiloo, Muziek- en Dansschool Heiloo, Theater de Beun en de Witte Kerk Heiloo.